Ben je op zoek naar iets origineels om te gaan doen met een groep mensen? Misschien is het dan een idee om een workshop schermen te gaan volgen. Dit is een sierlijke, snelle en tactische vechtsport, waarbij lichamelijke kracht niet belangrijk is. Je bent even terug in de tijd. Al in de prehistorie werden houten knuppels voorzien van een scherpe punt. De Egyptenaren speelden honderden jaren voor Christus al schermwedstrijden. Zij maakten gebruik van wapens die niet scherp waren en droegen een houten plank om aanvallen af te weren. In de middeleeuwen waren er schermwedstrijden waarbij ze gebruik maakten van twee grote slagzwaarden.  Tegenwoordig wordt schermen niet alleen als sport uitgevoerd, maar ook gezien als een uitdagende, leuke activiteit om te doen. In een workshop kun je schermen leren. Bij schermen wordt het hele lichaam intensief gebruikt. Het is de bedoeling de tegenstander met een steekwapen te raken zonder daarbij zelf geraakt te worden. Je moet proberen de tegenstander te slim af te zijn. Dat doe je door het maken van subtiele schijnbewegingen of onverwachte aanvallen. Zo ontstaat een spannende strijd, die concentratie, inzicht, reactievermogen en bewegelijkheid vereist.

Waar kun je het doen?
De workshop schermen wordt op locaties verspreid over heel Nederland gegeven, zowel binnen als buiten. Je kunt kiezen uit gebouwen uit de oudheid, zoals een kasteel, een slot of een Fort. Maar je kunt ook schermen leren in boerderijen, hotels, restaurants en stadia. Je kunt er ook voor kiezen om de workshop op een eigen locatie in binnen of zelfs buitenland te laten geven. Dat kan bijvoorbeeld in je tuin, op een grasveld, in een bedrijfskantine of loods. De hoogte van de zaal dient minimaal 2.70 meter hoog te zijn. Bij de afmeting van de zaal moet je rekening houden met het aantal deelnemers: Tot 15 deelnemers 60 m2, tot 30 deelnemers 120 m2, tot 60 deelnemers 240 m2 en tot 100 deelnemers 600 m2. Mocht je ervoor kiezen om de workshop buiten te gaan doen, zorg dan dat er ook een zaal beschikbaar is bij slecht weer.

Wat zijn de kosten?
Groepen tot en met 12 personen betalen €320,00. Groepen van 13 tot en met 25 personen betalen €26,00 per persoon. Deze prijzen zijn exclusief 21% BTW, locatiekosten en reiskosten (0,35 eurocent/km). Ook grotere groepen zijn welkom.

Hoe lang duurt het?
De workshop duurt minimaal 45 minuten en maximaal 2½ uur. Gemiddeld duurt de workshop 1½ uur. Om de duur van de activiteit te verlengen, kan er voor gekozen worden om de workshop te combineren met bijpassende sporten, zoals boogschieten, percussie en valkenieren.

Wat kun je verwachten?
Tijdens de workshop is het belangrijk dat je in sportieve kleding komt. De schermspullen zijn aanwezig: een sabel, schermvest, handschoen en masker. De workshop schermen begint met een inleiding. Hierin wordt de techniek, de geschiedenis en de wapens van het schermen besproken. Daarna worden de basisbeginselen uitgelegd. Dat wil zeggen dat de techniek van de sport wordt geoefend en besproken. Tot slot wordt er geduelleerd in teams. Nu zal blijken wie de echte voltreffer is.