2D-CAD is al jarenlang de standaard in de installatietechniek. Werktekeningen, stuklijsten, maar ook complete ontwerpen worden gemaakt in CAD software. Al zien we tegelijkertijd dat het steeds meer naar 3D en BIM aan het bewegen is. BIM software is niet nieuw; het is anno 2019 de standaard aan het worden binnen de installatietechniek. Waarom kiest u voor 3D-BIM? Wat zijn de kenmerken van BIM software? En hoe zorgt DDS-CAD ervoor dat u uw werk nóg beter kunt uitvoeren?

Wat is het verschil tussen CAD en BIM tekenen?

Ontwerpen, werktekeningen en simulaties maken; CAD software is een goede applicatie om ideeën te presenteren aan klanten. Het geeft u de mogelijkheid om op een realistische manier te laten zien wat u voor ogen heeft en hoe installaties eruit komen te zien. CAD wordt vaak gebruikt om 2D tekeningen te maken.

BIM tekenen gaat verder dan CAD. BIM staat voor Bouwwerk Informatie Modellen (of in het Engels: Building Information Modelling). Simpel gezegd: het is een digitale weergave van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Een BIM model is de ‘centrale database’ van een project, aangezien daar alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw en de installaties worden opgeslagen en bijgehouden. Alle betrokken partijen hebben toegang, zodat u BIM ook op de bouwplaats kunt doorvoeren. De software is gericht op een efficiënte samenwerking. 

Maar: BIM kan niet zonder CAD. Als u in BIM gaat tekenen, heeft u CAD bijvoorbeeld nog steeds nodig om uw 2D werktekeningen en stuklijsten te maken voor de uitvoering. Met DDS-CAD software wisselt u moeiteloos tussen 2D en 3D met één muisklik en kunt u naast CAD ook BIM gebruiken voor uw bouw.

Kenmerken BIM software van DDS-CAD

Dit zijn de belangrijkste kenmerken voor de CAD en BIM software van DDS-CAD:

  • Eén software voor CAD en BIM: niet meer schakelen tussen verschillende software applicaties; bereik tot 20% meer efficiëntie in uw werk. Ontwerpen, tekenen en rekenen met slechts één software applicatie voor zowel 2D-CAD als 3D-BIM. 
  • Geïntegreerde berekeningen: DDS-CAD software biedt geïntegreerde berekeningen, zodat u niet meer handmatig moet rekenen om een      beeld te krijgen wat er nodig is voor uw project. 
  • Clash preventie en detectie: clash detectie hebben meer software applicaties. Wat DDS-CAD uniek maakt, is clash preventie. Tijdens het ontwerpen geeft de software automatisch aan waar er problemen kunnen ontstaan. Breng tijdens de ontwerpfase al cruciale wijzigingen aan en voorkom problemen achteraf. 
  • Intuïtieve gebruikersinterface: waar u AutoCAD minimaal een jaar moet gebruiken voordat u het onder de knie heeft, heeft u met de CAD en BIM software van DDS-CAD slechts enkele projecten nodig. De leercurve is kort, waardoor u uw productiviteitsverlies (omdat u met nieuwe software aan de slag gaat) met 40% verlaagt.
  • Standalone en modulair: u bent niet meer afhankelijk van derde partijen. DDS-CAD draait standalone en kunt u modulair opbouwen. U betaalt alleen voor wat u nodig heeft. De software is volledig compatibel met traditionele en Open BIM workflows.
  • Volledig Nederlandstalig: de BIM software is Nederlandstalig. Geen misverstanden meer door eventuele verkeerde vertalingen.
  • Out-of-the-box software: vergelijk het met ‘plug-and-play’. Installeer de software op uw computer en u kunt dezelfde dag nog aan de slag met BIM tekenen.

BIM in de bouw

Zoals gezegd, kunt u BIM zien als ‘centrale database’ van uw project waarin alle cruciale informatie wordt opgeslagen. Met BIM in de bouw kunt u erop vertrouwen dat alle partijen met dezelfde fysieke en functionele kenmerken aan de slag gaan tijdens de bouw, en zelfs daarna met het beheer. Hiermee weet u dus dat zeker dat iedereen dezelfde informatie tot zijn beschikking heeft en volgens het BIM model gaat bouwen.

DDS-CAD als ondersteuning bij BIM installatietechniek

Bent u op zoek naar een partner die u kan ondersteunen bij BIM installatietechniek voor uw project? DDS is een betrouwbare partner die al meer dan 30 jaar oplossingen biedt voor het intelligent ontwerpen van alle installatietechnische systemen. De DDS-CAD software ondersteunt ingenieurs en installateurs vanaf het eerste schetsontwerp tot installatietekeningen en complete stuklijsten, zodat ze volgens BIM kunnen bouwen. 

BIM software kosten

Wat moet de CAD en BIM software van DDS-CAD dan kosten? Dat is afhankelijk van wat u voor uw projecten nodig heeft. Neem daarom contact met ons op voor een offerte op maat. Of vraag eerst een gratis demo aan om te ontdekken hoe BIM voor uw bouw kan werken.