Hoe wordt een spirometrie onderzoek uitgevoerd?

Gezondheid
spirometrie onderzoek hlnn

Ken je iemand die astma of COPD heeft? Dan weet je vast dat deze aandoeningen de activiteiten die je dagelijks zou willen uitoefenen behoorlijk kunnen beïnvloeden. Het vervelende hierbij is dat astma en COPD helaas nog niet te genezen zijn. Het goede nieuws is dat de medische wereld zich blijft ontwikkelen om de aandoeningen steeds beter het hoofd te kunnen bieden.

Het gevolg hiervan is dat de klachten die astma en COPD met zich meebrengen steeds beter te controleren zijn en daarmee de last wat minder wordt. Een voorbeeld van een ontwikkeling waarvan vandaag de dag inmiddels dankbaar gebruik wordt gemaakt is de ontwikkeling van een spirometrie onderzoek.

Hoe wordt een spirometrie onderzoek uitgevoerd?

Voordat de test wordt uitgevoerd, is het de bedoeling dat er vanaf een uur van tevoren niet meer door de patiënt wordt gerookt. Ook kunnen aanvullende eisen worden gesteld op bijvoorbeeld het gebied van medicatiegebruik.

Als de test begint, wordt eerst het gewicht en de lengte van het lichaam van de testpersoon gemeten. Vervolgens zal de arts een klem op de neus van de patiënt bevestigen, de reden hiervoor is dat er dan niet via de neus geademd kan worden. Daarna wordt er met behulp van een mondstuk het functioneren van de longen onderzocht. De patiënt ademt dus via het mondstuk waardoor een machine in staat is om het functioneren van de longen vast te leggen. De meter die alle data meet wordt ook wel de spirometer genoemd. Omdat een spirometrie betrekking heeft op het functioneren van de longen, wordt het onderzoek ook wel een longfunctieonderzoek genoemd.

Tijdens de uitvoering van de test krijgt de patiënt diverse instructies over hoe hij of zij moet inademen en dient uit te ademen. Op die manier wordt het mogelijk om diverse prestatie-indicatoren (in simpele taal uitgedrukt) in te kunnen vullen die maken dat de arts een oordeel kan vellen over het functioneren van de longen.

Kennis is belangrijk

Nu klinkt de uitvoering van een spirometrie heel gemakkelijk, maar een arts heeft kennis van zaken nodig om de test succesvol uit te kunnen voeren en daarmee zo betrouwbaar mogelijke testresultaten te verkrijgen. Denk hierbij aan het geven van de juiste instructies aan de patiënt voor het in- en uitademen en het juist interpreteren van de testuitslag. Het kunnen uitvoeren en de interpretatie van een spirometrie vraagt dus om scholing.