De boomstamtafel behandelen

Retail
boomstamtafel hlnn

De (eet)tafel is in veel huishoudens een prominent meubelstuk. Er wordt aan gegeten en aan geleefd, maar bijvoorbeeld ook aan gediscussieerd bij een heftige woordenwisseling. Het is dan ook goed voor te stellen dat veel mensen bereid zijn om iets langer te zoeken naar de perfecte tafel.

Steeds vaker blijkt die droomtafel een hardhouten boomstamtafel te zijn. Dit is een robuuste, doch elegante tafel waar je moeiteloos met het hele gezin aan kunt zitten. Als de boomstamtafel eenmaal is aangeschaft, wordt het na verloop van tijd wel belangrijk om de boomstamtafel te behandelen. Maar welke behandeling is nu het beste?

De boomstamtafel behandelen: schuren, lakken of in de olie zetten?

Je kunt voor verschillende behandelingen kiezen. Zo kun je de boomstamtafel schuren, maar bijvoorbeeld ook lakken of in de olie zetten. In dit artikel gaan we dieper in op deze drie vormen van de boomstamtafel behandelen. We vertellen je precies wat je met de verschillende behandelingen bereikt en we bespreken ook hoe je de behandelingen uit moet voeren. Voordat we dat gaan doen, leggen we echter eerst uit waarom het belangrijk is om je boomstamtafel zo nu en dan te behandelen.

Waarom is het belangrijk om je boomstamtafel te behandelen?

Je vraagt je wellicht af waarom je boomstamtafel behandelen nu eigenlijk nodig is. Over het algemeen zijn boomstamtafel erg sterk en kunnen ze toch tientallen jaren mee?

Hoewel dit absoluut waar is, zorgt dat niet voor een vrijbrief wat betreft het onderhoud van de boomstamtafel. Een dure auto poets je immers ook regelmatig en breng je zo nu en dan naar de garage voor de grote of kleine beurt. Bij de boomstamtafel behandelen geldt eigenlijk hetzelfde. Als jij zo lang mogelijk van een tafel die er als nieuw uitziet, wilt genieten, zul je af en toe wat tijd en energie in de tafel moeten stoppen. 

Om je ervan te overtuigen dat de boomstamtafel behandelen zo nu en dan écht nodig is, hebben we 5 problemen op een rijtje gezet die je door het behandelen van je boomstamtafel op kunt lossen of zelfs voorkomen.

1. Er komen scheuren in de boomstamtafel

Dat een boomstamtafel na verloop van tijd gaat scheuren is bijna niet te voorkomen. Dit komt door de materiaalkeuze en is dus onlosmakelijk met hout verbonden. De scheuren ontstaan namelijk door het drogen van het hout. Scheuren hoeven echter niet direct een probleem te zijn, aangezien ze vaak niet groter worden dan een paar millimeter. Grote scheuren kunnen daarentegen voor meer problemen zorgen. De boomstamtafel behandelen kan hier de oplossing zijn, zodat je van de tafel kunt blijven genieten.

2. Een boomstamtafel is gevoelig voor temperatuurverschillen

Heb jij de boomstamtafel bij een raam op het zuiden staan, waardoor de zon de tafel regelmatig verwarmt? Dan is het niet onverstandig om rekening te houden met verkleuringen. Na verloop van tijd zul je merken dat de zonovergoten delen van de tafel lichter of donkerder zijn in vergelijking met de rest van de tafel. Hoe de boomstamtafel verkleurt, is afhankelijk van het type hout dat gebruikt is. Ook andere warmtebronnen zoals hete pannen kunnen voor problemen zorgen. Bij herhaaldelijk, direct contact laten deze vervelende vlekken achter die niet zo makkelijk uit de boomstamtafel te verwijderen zijn.

3. Stof kan voor krassen zorgen

Stof klinkt als iets heel onschuldigs. Toch kan stof voor flink wat schade zorgen als je de boomstamtafel niet behandelt. Stof bestaat namelijk uit kleine vuildeeltjes die op het tafelblad blijven liggen. Als je deze eraf veegt, kunnen ze krassen maken in het blad. Wanneer die krassen er eenmaal zitten, zijn ze niet meer weg te werken. Maar niet als je ervoor kiest om de boomstamtafel te behandelen.

4. Door het gebruik van de tafel kunnen er vlekken ontstaan

Zoals we al gezegd hebben wordt een tafel in de meeste huishoudens vaak gebruikt. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er na verloop van tijd ongelukken op, of bij de tafel gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan iets simpels als het omstoten van een glas water. Hoewel dit in eerste instantie vooral vervelend is, kan het een boomstamtafel flink beschadigen wanneer je de tafel niet direct droog maakt. Het vocht trekt namelijk in het hout en laat zo vervelende kringen achter. Het is misschien een klein aandenken voor alles wat er mis is gegaan, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je hier liever niet keer op keer aan herinnerd wilt worden.

5. Een boomstamtafel verkleurt door de blootstelling aan licht

Niet alleen de warmte zorgt voor verkleuringen van de boomstamtafel, maar ook licht dat bijvoorbeeld door het raam naar binnen valt kan hiervoor zorgen. Misschien dat je dit in eerste instantie niet echt zult merken, omdat de hele oppervlak van de tafel op dezelfde manier verkleurt. Als je echter permanent een vaas of een centrepiece op tafel hebt staan, zul je de kleurverschillen toch echt onder ogen moeten komen wanneer je de attributen na verloop van tijd weer van tafel haalt.

De boomstamtafel behandelen: 3 methoden uitgelicht

Je weet nu waarom de boomstamtafel behandelen belangrijk is. De vraag is echter welke methode het beste geschikt is voor jou. Om je hier meer inzicht in te geven, zetten we drie methoden op een rijtje: schuren, lakken en in de olie zetten

Behandeling 1: de boomstamtafel schuren

De eerste methode om je boomstamtafel te behandelen is door hem licht op te schuren. Schuren is eigenlijk niets meer dan het bovenste laagje (enkele millimeters) van de tafel verwijderen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld krassen verwijderen die ontstaan zijn door stof. Daarnaast kun je ook vlekken die nog niet diep in het hout zijn getrokken verwijderen. Tot slot kun je de tafel ook schuren als je hem een ruwe uitstraling wilt geven. Een boomstamtafel schuren is helemaal niet moeilijk. Je kunt met behulp van een fijn schuurpapiertje al een dun laagje van de tafel verwijderen. Zorg er dan wel voor dat je niet te vaak over dezelfde plek schuurt. Doe je dit wel, dan kan het zijn dat er lichte kuilen ontstaan, waardoor de tafel niet meer overal even recht is.

Let op! Bij het schuren van de boomstamtafel is het belangrijk dat je met de houtnerf mee schuurt. Doe je dit niet, dan krijg je lelijke krassen op je tafel. Daar wordt je boomstamtafel natuurlijk niet mooier op, terwijl dat wel de bedoeling is van de behandeling. Wist je trouwens dat schuren van de boomstamtafel ook een goede voorbereidende behandeling is voor de twee andere methoden die in dit artikel aan bod komen? Zowel lak als olie hechten namelijk niet goed aan een glad oppervlak. Het schuren zorgt ervoor dat de tafel ruwer wordt, waardoor deze producten beter zullen hechten.

Behandeling 2: de boomstamtafel lakken

Naast schuren kun je er ook voor kiezen om de boomstamtafel te lakken. Deze tweede manier van de boomstamtafel behandelen is misschien wel het meest effectief. Door het lakken van je boomstamtafel breng je namelijk een topcoat aan die er, wanneer je het goed aanbrengt, voor zorgt dat je boomstamtafel beschermd is tegen vuil van buitenaf. Het aanbrengen van de laklaag is niet moeilijk. Nadat je de boomstamtafel ligt opgeschuurd hebt, kun je de lak met een kwast aanbrengen. Er zijn verschillende soorten lak die qua glans uiteenlopen van mat tot hoogglans. Zorg er bij het aanbrengen van de lak wel voor dat je deze gelijkmatig over het oppervlak verdeelt. Laat de laklaag vervolgens goed drogen voordat je weer aan de boomstamtafel gaat zitten.

Behandeling 3: de boomstamtafel in de olie zetten 

Tot slot kun je de boomstamtafel behandelen door hem in de olie te zetten. Ook deze behandeling heeft enkele voordelen ten opzichte van het niet behandelen van de boomstamtafel. De olie zorgt ervoor dat de tafel minder ruw is in vergelijking met een onbewerkte tafel. Een ander voordeel is dat de ingetrokken olie de boomstamtafel ook nog eens beschermt tegen water en vet. Deze kunnen zich dankzij de olie minder goed aan het hout hechten

Het in de olie zetten van een boomstamtafel gaat volgens een aantal stappen. Je begint altijd met het schuren van de boomstamtafel. Hoe je dit moet doen, hebben we al uitgelegd onder het kopje ‘Behandeling 1: de boomstamtafel schuren’. Zodra je klaar bent met schuren is het belangrijk om de tafel goed schoon te maken. Je kunt je vast wel voorstellen dat het schuren van de tafel voor veel stofdeeltjes heeft gezorgd die weer op het tafelblad terecht komen. Het schoonmaken van de tafel kun je daarom het beste doen met een droge, katoenen doek

Het enige wat nu nog rest is de boomstamtafel in de olie zetten. Dit doe je simpelweg met een dikke kwast. Er zijn verschillende soorten olie die je kunt gebruiken. Zo heb je transparante olie of olie met een kleur. Ook kun je onderscheid maken tussen matte olie of olie met een glans. Strijk de olie gelijkmatig over de tafel en zorg ervoor dat je alle plekjes goed meepakt. Vergeet dus niet de hoeken, zijkanten en eventueel een strook van de onderkant. Mochten de tafelpoten ook van hout zijn, dan kun je deze natuurlijk ook in de olie zetten. Laat de olie nu goed drogen en je boomstamtafel ziet er weer als nieuw uit. 

De boomstamtafel behandelen kan dus op verschillende manieren. Welke manier je kiest, is afhankelijk van wat je met de behandeling wilt bereiken en welk probleem je ermee op wilt lossen. Hoewel het behandelen zelf wel wat tijd en moeite kost, en je daardoor even geen gebruik kunt maken van de boomstamtafel, stelt het je daarna wel in staat om nog jaren van de tafel te kunnen genieten. Als je het ons vraagt, is het dat meer dan waard!