Alles over een slipcursus
Slipcursussen zijn niet alleen geschikt voor beginnende automobilisten, ook voor ervaren bestuurders is zo’n cursus erg leerzaam en handig in dagelijks verkeer. Tijdens een autorit kun je in gevaarlijke situaties terechtkomen zoals een slip op een gladde weg, een ongeluk of een andere niet oplettende weggebruiker. Hoe goed je ook kunt rijden, de fout hoeft niet altijd bij jou te liggen! Een slipcursus is dus handig, maar wat leer je op zo’n trainingsdag? En hoe lang duurt de cursus?
Duur slipcursus
Het is moeilijk om te zeggen hoe lang een slipcursus duurt, omdat cursussen van elkaar verschillen en er veel aanbieders zijn. Er is bijvoorbeeld een basistraining die slechts 3 uur duurt, een cursus van 4,5 uur en een uitgebreide training die een dag in beslag neemt. Kijk voor jezelf even hoe ervaren je al bent met autorijden en bepaal zo welke cursus het meest interessant is. Wil je zeker zijn dat je alle tips meekrijgt? Kies dan voor de dagcursus en ga daarna met zelfvertrouwen de weg op.
Hoe ziet de slipcursus eruit?
Je wordt niet direct de baan opgestuurd; de cursussen beginnen vaak met een theoretisch gedeelte. Zo leer je meer over kijkgedrag, weersomstandigheden en hoe een auto reageert. Na de uitleg, mag je de theorie in praktijk gaan brengen op de speciale slipbaan. Tijdens deze ‘dodemansritten’ oefen je vaardigheden zoals slip voorkomen, corrigeren en obstakels ontwijken. In gesimuleerde situaties maak je noodstoppen, ontwijk je hindernissen en leer je goed remmen.
Hoe veel oefeningen je doet, hangt af van de duur van de slipcursus. Tijdens een eendaagse training mag je vaker de baan op dan een cursus die maar een dagdeel duurt. Soms krijg je privéles en zit je alleen met de instructeur in de auto, maar het komt ook voor dat je met andere cursisten meerijdt. Zij oefenen en zo leer je ook van hun fouten.